donderdag 29 juli 2010, 12:18 | Hendrik Oude Nijhuis | 4693x gelezen

Fotoverslag jaarvergadering Warren Buffett 2010

Een fotoverslag van ons bezoek aan de aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett. Op woensdag 28 april 2010 stapten wij op Schiphol het vliegtuig in richting Chicago. Om vandaar gelijk door te vliegen naar Omaha. Drie dagen later vond daar namelijk de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett plaats, ook wel het 'Woodstock for Capitalists' genoemd. En we waren niet alleen.

Circa 40.000 beleggers van over de hele wereld reisden eveneens naar Omaha af om ook maar een glimp van Warren Buffett te kunnen opvangen. In dit korte rapport doen wij u verslag aan de hand van een aantal aansprekende fotoís. Alvast veel leesplezier toegewenst!

Warren Buffett: invest in yourself


Woensdag, aan het einde van de middag, landen we in Omaha, Nebraska. Omaha is, zoals u wellicht weet, de woonplaats van Warren Buffett. Bij het ophalen van onze huurauto komen we toevallig gelijk Mohnish Pabrai al tegen, net als Buffett een zeer succesvolle value‐belegger. Met Pabrai spreken we vast kort en rijden vervolgens richting ons hotel.

Onderweg zien we al de nodige zaken die naar Warren Buffett verwijzen, waaronder een groot reclameboard van de Universiteit van Nebraska (zie bovenstaande foto). Buffett staat hierop afgebeeld met de aanbeveling 'investeer in jezelf'. Later die week, tijdens de aandeelhoudersvergadering, herhaalt Buffett deze boodschap. Het blijvend opbouwen van kennis en het verwerven van specialistische vaardigheden is in de ogen van Warren Buffett altijd een slimme strategie (mede ook als hedge tegen inflatie).

See's Candies


We hebben korte tijd over en bezoeken de Nebraska Furniture Mart, de grootste meubelzaak van Amerika. Dit bedrijf maakt onderdeel uit van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett. In een van de hallen van de Nebraska Furniture Mart komen we een winkeltje van See's Candies tegen (zie de foto hierboven, met daarop overigens eveneens ondergetekende).

See's Candies is een keten van chocoladewinkels die Buffett in 1972 kocht voor 25 miljoen dollar.
Sinds de aankoop van Buffett werd nog een beperkt gedeelte van de winst geÔnvesteerd in expansie. Meer dan 1,3 miljard Amerikaanse dollars aan gegenereerde winst werd sindsdien op de bankrekening van Buffett bijgeschreven. Buffett kon deze gelden vervolgens zelf weer herinvesteren in geheel heel andere bedrijven. See's Candies vormt voor Buffett een toonbeeld van zijn lievelingsbedrijven: bedrijven die maar weinig kapitaalintensief zijn maar wel jaar‐in‐jaar‐uit flinke winsten genereren.

Creighton


Vrijdagmiddag 30 april bezoeken we het 'Value Investing Panel' dat gehouden wordt op de Creighton University te Omaha. Het is het tweede jaar dat deze paneldiscussie gehouden wordt (en eveneens de tweede keer dat we hier nu zelf van de partij zijn). Anders dan vorig jaar is het nu een stuk drukker en is het publiek ook veel internationaler. Op de foto ziet u Bruce Greenwald (links aan de tafel), hoogleraar aan de Columbia University en autoriteit op het vlak van value‐beleggen.

Een boeiende, interactieve discussie met soms wat korte, cryptische antwoorden volgt. Zo wordt een publieksvraag over de beschermmogelijkheden tegen inflatie door een van de panelleden beantwoord met: 'Sigaretten zijn het betaalmiddel in de gevangenis.' Aardig is ten slotte om op te merken dat de studenten van Creighton University die voor de financiŽle afstudeerrichting gekozen hebben zelf daadwerkelijk een echte beleggingsportefeuille van 2,5 miljoen dollar mogen beheren, bestaande uit een gedeelte van het vermogen van de universiteit. Afgelopen jaren bleken ze het aanmerkelijk beter te hebben gedaan dan vele andere duurbetaalde fondsmanagers, die eveneens gelden van de universiteit beheren.

omschrijving


Op zaterdag vindt in het Qwest Center de aandeelhouders‐vergadering van Berkshire Hathaway plaats. 's Ochtends vroeg vormen zich van alle kanten van het Qwest Center te Omaha al lange rijen. In totaal blijken circa 40.000 aandeelhouders op de aandeelhoudersvergadering te zijn afgekomen.

QWest


Een indruk van het overdekte stadion waar de aandeelhoudersvergadering plaats zal hebben. Van alle kanten stromen de aandeelhouders binnen en binnen een mum van tijd zijn alle goede plaatsen ingenomen.

Warren Buffett en Charlie Munger


Warren Buffett (links) en Charlie Munger, respectievelijk 79 en 86 jaar, beantwoorden gedurende vijf uur vele uiteenlopende vragen van beleggers. Enkele van de voorgelegde vragen:

VRAAG: Wat is het verwachte rendement van aandelen Berkshire Hathaway voor de komende jaren?
ANTWOORD: Op langere termijn mag van Berkshire Hathaway een redelijke performance verwacht worden, maar zeker niet de spectaculaire resultaten zoals we die eerder kenden. Dit heeft te maken met het feit dat de te investeren bedragen inmiddels zo groot zijn dat het vinden van interessante investeringsmogelijkheden steeds lastiger wordt. Waarschijnlijk dat Berkshire Hathaway op langere termijn op jaarbasis gezien enkele procenten meer rendement zal opleveren dan het beursgemiddelde.

VRAAG: Hoe kijkt u aan tegen de kredietbeoordelaars?
ANTWOORD: Zij beschikken nog altijd over een heel sterk, weinig kapitaalintensief business model. En dat is een zeer aantrekkelijk uitgangsscenario. Wel gelden hier nu de nodige juridische risicoís (opmerking: Buffett verkocht in de voorbije maanden een gedeelte zijn positie in kredietbeoordelaar Moodyís).

VRAAG: Uitgevers van kranten Ė hoe gaat dat aflopen?
ANTWOORD: Kranten vormen in tegenstelling tot wat voorheen het geval was al lang niet meer de enige bron van nieuwsvoorziening. En zijn inmiddels misschien eigenlijk ook niet meer de allerbelangrijkste. Advertenties vormden voor kranten nog altijd de hoofdinkomstenbron. Vanwege dalende lezersaantallen en allerlei nieuwe alternatieven voor adverteerders (zoals adverteren op Internet) loopt deze inkomstenbron gestaag verder terug.

VRAAG: Vanwege de hoge werkloosheid hier in Amerika is het wellicht een goed plan dat de Berkshire Hathaway‐bedrijven mensen in dienst nemen om hen weer wat hoop te geven: hoe kijkt u tegen dit idee aan?
ANTWOORD: Buffett stelt dat zijn bedrijven per saldo alweer in werknemersaantallen groeien. En ook geeft Buffett aan dat hij verwacht dat de werkloosheid in Amerika langzaam maar zeker zal beginnen af te nemen. Volgens Buffett heeft het aannemen van mensen enkel met de intentie om hen hoop te bieden uiteindelijk alleen maar een averechts effect. Hij ziet dit plan dan ook niet bepaald zitten.

VRAAG: Hoe kan toekomstige financiŽle rampspoed afgewend worden?
ANTWOORD: Recessies zijn, jammer genoeg, inherent aan het systeem van de vrije markt. Op lange termijn bezien leidt het systeem van de vrije markt echter tot de meeste voorspoed.

VRAAG: U heeft aangegeven uw gehele belang in Berkshire Hathaway te schenken aan goede doelen. Alle lof hiervoor (applaus in de zaal klinkt). Betekent dit dat wanneer u overlijdt deze aandelen direct verkocht gaan worden, waardoor de koers van het aandeel Berkshire Hathaway fors daalt en zich wellicht juist een interessante koopgelegenheid voordoet?
ANTWOORD: Na mijn overlijden zal als gevolg van deze schenking over een reeks van jaren jaarlijks zoín 1,5% van het totale aantal uitstaande aandelen van Berkshire Hathaway worden verkocht. Dit verkoopvolume zal amper invloed hebben op de beurskoers.

VRAAG: Hoe staat het met de economie ‐ zet het herstel zich door of niet?
ANTWOORD: Vanwege de vele uiteenlopende bedrijven die Buffett bezit heeft hij vaak een beter
beeld van de economische ontwikkelingen dan vele anderen. Buffett stelt dat het nog wat voorzichtige economische herstel zich sinds maart / april dit jaar substantieel versneld heeft. Dit geldt met name voor Amerika en AziŽ; Europa blijft vooralsnog wat achter.

VRAAG: Hoe kijkt u aan tegen de ontwikkelingen in Griekenland en de toekomst van de euro?
ANTWOORD: Buffett begint ermee te stellen eigenlijk vrij negatief te zijn op vrijwel alle valuta's
wereldwijd ‐ een impliciete verwoording van het feit dat hij op termijn rekening houdt met sterke inflatie. Griekenland, dat zoals u bekend deel uitmaakt van de Europese unie, vormt in de woorden van Buffett een "unieke uitdaging" aangezien het op zich een soeverein land is maar zelf toch geen geld kan bijdrukken. Om tekorten te financieren is het land momenteel dan ook vrijwel volledig afhankelijk van de interesse van buitenlandse beleggers in Griekse obligaties. Buffett vergelijkt de situatie van Griekenland met een "high drama" en stelt zelf eigenlijk geen enkel idee te hebben
hoe deze situatie uiteindelijk zal eindigen.

VRAAG: Wat vormt het grootste risico voor de Amerikaanse economie de komende decennia?
ANTWOORD: Buffett ziet in een chemische, biologische of nucleaire aanslag het grootste gevaar voor de Amerikaanse (en wereldwijde) economie. Hoewel hij de kans dat zoiets bijvoorbeeld komend jaar plaatsvindt als vrij minimaal inschat, acht hij de kans hierop wel vrij substantieel wanneer het de komende 50 jaar aangaat.

VRAAG: Waarom bent u zo optimistisch voor Amerika wanneer het de langere termijn aangaat?
ANTWOORD: Rond 1790 telde Amerika circa 4 miljoen inwoners, China circa 290 miljoen. Dat de
Verenigde Staten desondanks tot 's werelds rijkste en meest machtige land hebben kunnen uitgroeien wordt in belangrijke mate verklaard door het onderliggende systeem van de vrije markt.
Dat landen als China nu ook richting een vrije markteconomie tenderen is in de ogen van Buffett voor de wereld als geheel heel positief. "Economie en welvaart vormen geen voorbeelden van een zero‐sum game: dat het met de een beter gaat betekent niet automatisch dat het met de ander slechter zou moeten gaan."

Buffett stelt dus vrij nadrukkelijk dat het onderliggende systeem van de vrije markteconomie verantwoordelijk is voor de enorme vooruitgang die de Verenigde Staten (en vele andere Westerse landen) hebben gekend sinds hun grondlegging in 1790. En volgens Buffett is er eigenlijk geen enkele aanleiding te vermoeden dat al het menselijke potentieel dat door het systeem van de vrije markt ontketend en gestimuleerd wordt, nu al ten volle is benut. Toekomstige generaties zullen in betere omstandigheden leven dan in het verleden ooit het geval is geweest. "Wanneer ik zelf in de geschiedenis een moment van geboorte zou mogen uitkiezen, dan zou mijn keuze zonder enige twijfel vandaag zijn."

Investeerders


Met enkele andere Nederlandse en Belgische investeerders die net als ons ook speciaal voor de aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett naar Omaha zijn afgereisd, drinken we na afloop van de aandeelhoudersvergadering nog een biertje. En blikken we nog eens terug op wat een bijzonder interessante dag geweest is.

Zie ook het verslag van het bezoek van de jaarvergadering in 2008 en zie onder andere het huis van Warren Buffett.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter