donderdag 20 mei 2010, 23:45 | Elja Trum | 3704x gelezen

Eerste ervaring met handelen op de beurs

Sinds november vorig jaar ben ik begonnen met het handelen in aandelen op de beurs. Puur als een soort hobby en met een bescheiden inleg. Voordat je begint moet je een keuze maken voor een broker. Ik heb gekozen voor Binckbank. Daarover later meer, eerst maar eens vertellen over mijn aandelenkeuze.

Ik had nog geen idee welke aandelen ik zou nemen. In eerste instantie zocht ik naar een interessant aandeel op de AEX beurs. TomTom leek me wel interessant, maar ik geloof niet dat ze het nog lang goed zullen doen met alle (vaak gratis) concurrentie die er is. Ook las ik dat de verkoop van navigatiesystemen af aan het nemen is; de meeste mensen zijn inmiddels voorzien.

Zoals veel beginners beleg ik nog erg op gevoel; ik wil een goed gevoel hebben bij het bedrijf waar ik aandelen van koop. Amerikaanse aandelen zijn daarin ook interessant; bedrijven als Google en Apple zijn grote bekende namen. Het aandeel Google was me echter wat te duur (per aandeel). De keuze viel dus op Apple.

Het aandeel Apple had het jaar daarvoor al een enorme groei doorgemaakt. Het was natuurlijk de vraag of die groei door zou zetten. Ik besloot in te stappen met twee aandelen tegen een koers van 202,66 dollar per stuk op 13 november 2009. De koers schommelde en dook onder de 200 dollar.

Nog geen maand later besloot ik door de dalende koers juist nog aandelen bij te kopen. Tegen een prijs van 196 dollar kocht ik nogmaals twee aandelen. Vervolgens heb ik even rustig afgewacht. De koers van Apple is in die tussentijd flink gestegen. Momenteel staat ie op 237,76 euro. De koers heeft echter ook al op zo'n 260 euro gestaan.

Daar maakte ik een fout(je). Ondanks de huidige onrustige markt besloot ik vorige week om nog 3 aandelen bij te kopen tegen een koers van 251,32 euro. Die dag maakte ik een bescheiden winst, maar sindsdien is het aandeel aardig gedaald. Vandaag zelfs met 4,26 procent.

Ik heb vandaag even overwogen eruit te stappen en er over een paar dagen weer in te stappen als de beurzen weer een stijgende lijn aannemen. Dat blijft natuurlijk altijd een gok en vooralsnog ben ik maar even blijven zitten. Overigens heb ik op mijn totale aandelen nu nog een positief rendement van ruim 16 procent. Helemaal niet verkeerd, maar voor mijn aankoop vorige week vrijdag stond ik nog op zo'n 54 procent rendement.

Achteraf gezien had ik de aandelen op dat punt dus het beste kunnen verkopen met een mooie winst. Achteraf is echter gemakkelijk praten..

Koers Apple aandeel
Elja Trum   Over de auteur; Elja Trum
Elja is in het dagelijks leven actief als e-commerce consultant bij Directshop. Naast Socialstock beheert hij tevens het succesvolle fotografieblog Photofacts. Sinds 2009 handelt hij op de beurs.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter