23 augustus 2010, 19:01 | Hendrik Oude Nijhuis | 5245x gelezen

Graantje meepikken?

Grote droogte in Rusland en in een aantal andere landen rondom de Zwarte Zee doen vermoeden dat de graanoogst aldaar flink zal tegenvallen. Gevolg: stijgende prijzen. De aankondiging van de Russische president om de graanexport per 15 augustus een halt toe te roepen zette de prijzen nog eens extra onder druk. Zo steeg de prijs van tarwe in amper zes weken tijd met 60%. En gerst noteert in anderhalve maand 100% hoger.

In dit bericht kijken we kort naar de - vanuit investeringsperspectief - aantrekkelijke uitgangssituatie voor de vraag naar landbouwgewassen. Vervolgens komen we met een zestal bedrijven die bij uitstek gepositioneerd zijn om hiervan te profiteren.

Vraag en aanbod...


De komende decennia zal de vraag naar landbouwgewassen substantieel toenemen. Drie trends spelen hierbij een belangrijke rol. Allereerst het eenvoudige feit dat de wereldbevolking met circa 75 miljoen personen per jaar groeit. Geschat wordt dat het huidige aantal inwoners wereldwijd van 6,8 miljard gestegen zal zijn tot ruim 9 miljard in 2050.

graanveld


Ten tweede geldt dat wanneer een bevolking welvarender wordt zij meer vlees gaat consumeren. Eerst vooral kip, later ook meer rundvlees. Voor 1 kilo rundvlees is echter maar liefst 10 kilo graan en 15 kilo hooi benodigd en zijn bovendien duizenden liters water vereist. Dit voedselpatroon leidt daarmee tot een forse toename in ruimtebeslag.

Als derde punt geldt dat ook steeds meer landbouwgrond aangewend wordt voor de gesubsidieerde productie van bio-ethanol. Zo heeft de Europese Unie zich ten doel gesteld dat in 2020 minimaal 10% van het energieverbruik van de Europese transportsector uit biobrandstoffen afkomstig moet zijn. ArgentiniŽ en BraziliŽ kennen soortgelijke doelstellingen. En landbouwareaal dat wordt aangewend voor de productie van biobrandstoffen kan uiteraard niet gelijktijdig de voedselproductie dienen.

Deze drie ontwikkelingen tezamen maken het reŽel een substantiŽle stijging te verwachten van de vraag naar landbouwgewassen. Of dit eveneens zal leiden tot hogere prijzen hangt af van de ontwikkelingen aan de aanbodzijde. Meer landbouwareaal en toenemende opbrengsten per hectare kunnen immers ook het aanbod vergroten. Maar kan een stijgend aanbod de stijgende vraag niet bijbenen dan liggen hogere prijzen vanzelfsprekend in lijn der verwachting.

Interessante landbouwgerelateerde bedrijven


Voor beleggers bestaan er uiteenlopende mogelijkheden om in te spelen op een hogere vraag naar landbouwgewassen. Eťn daarvan is middels het kopen van aandelen van die bedrijven die zelf profiteren van de stijgende vraag naar landbouwgewassen. Een zestal concrete voorbeelden:


- Deere & Company (land- en bosbouwmachines)

- DuPont (onkruidverdelgingsmiddelen)

- Monsanto (onkruidverdelgingsmiddelen en genetische modificatie)

- Mosaic (kunstmest en diervoeding)

- Potash Corporation of Saskatchewan (kunstmest en diervoeding)

- Syngenta (onkruidverdelgingsmiddelen en genetische modificatie)


Bovenstaande bedrijven profiteren direct dan wel indirect van de stijgende vraag naar landbouwgewassen. Bent u zich er echter van bewust dat de koersen van deze bedrijven erg volatiel zijn. Prijsschommelingen van vele tientallen procenten als gevolg van droogtes, overvloedige regenval of juist meevallende oogsten zijn eerder regel dan uitzondering. En uiteraard geldt ook bij landbouwgerelateerde aandelen dat, wil een aandeel interessant zijn, niet alleen het onderliggende bedrijf van hoge kwaliteit maar ook de waardering van het aandeel gunstig moet zijn.
Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(1)
ikke
ikke | maandag 23 augustus 2010, 20:12
Hoe profiteer ik over de rug van andere van noodsituaties.

Graaiert!!
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter