maandag 30 mei 2011, 16:27 | Hendrik Oude Nijhuis | 1911x gelezen

Die verschrikkelijke multinationals

Al wel vaker hebben wij bericht over het ongebreidelde optimisme dat Warren Buffett in de toekomst heeft. Volgens Buffett heeft het systeem van de vrije markt het menselijk potentieel ontketend. In Buffett's woorden: 'Capitalism works because it unleashes the human potential'.

Misschien denkt u nu: 'En de huidige financiŽle crisis dan?'. Eerlijk gezegd heeft deze wat ons betreft weinig met kapitalisme te maken. Debitalisme is misschien een betere benaming voor de 'filosofie' achter de schuldencrisis en de hoge schulden van vele landen, bedrijven en gezinnen.

Het systeem van de kapitalistische vrije markt -hoewel zeker niet perfect- heeft meer welvaart en meer vooruitgang gebracht vergeleken met elk ander systeem in de geschiedenis van de mensheid. De afgelopen eeuw kende dodelijke virusuitbraken, wereldoorlogen, tal van recessies en een zware depressie. Maar desondanks steeg de Dow Jones de afgelopen eeuw van 66 tot 11.400 punten en verzevenvoudigde onze welvaart.

Mensen die rond 1900 leefden zouden versteld staan van de enorme vooruitgang die de afgelopen eeuw geboekt is. In de eeuwen voor 1900 -zeg voor de industriŽle revolutie- veranderde er in grote lijnen niet zo gek veel. Wanneer iemand die rond 1800 leefde een dag zou mogen terugkeren in 1900 zou die al snel merken dat er die eeuw (net als vele voorgaande) eigenlijk niet zoveel veranderd was. Hoe anders zou de volgende eeuw verlopen...

Desondanks neemt het aantal anti-globalisten nog altijd gestaag toe. Globalisering en kapitalisme worden door hen vervloekt en multinationals zouden het liefst geboycot moeten worden. Maar is het eigenlijk wel globalisering die armen arm houdt? Of zijn het, ondanks hun goedbedoelde intenties, de anti-globalisten juist zelf die soms onwetend zijn?

De jonge Zweedse schrijver Johan Norberg trok op onderzoek naar Taiwan, Vietnam, Kenia en Brussel en maakte een indrukwekkende documentaire over de opmerkelijke effecten van het kapitalisme en globalisering (of juist het gebrek daaraan). Voor zover ons bekend is deze documentaire nooit verschenen op een Nederlandse tv-zender. Google Video biedt echter uitkomst:


De film duurt 49 minuten en is de moeite van het bekijken zeker waard!Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter