dinsdag 3 mei 2011, 14:50 | Hendrik Oude Nijhuis | 2693x gelezen

Vanuit Omaha: Notes van Buffett's aandeelhoudersvergadering

Afgelopen zaterdag vond te Omaha in het midden van de Verenigde Staten de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Warren Buffett en zakenpartner Charlie Munger plaats. Ruim 40.000 beleggers van over de hele wereld reisden naar het 'Woodstock for Capitalists' af om zelf naar 's werelds rijkste beleggers allertijden te kunnen luisteren. Ook wij waren uiteraard van de partij en we informeren u graag over de meest interessante zaken...

De affaire 'David Sokol'


De aandeelhoudersvergadering begint met een vrij uitvoerige toelichting op de zogeheten 'David Sokol'-affaire'. Tot voor kort behoorde David Sokol tot een van de potentiele opvolgers van Warren Buffett. Maar dat was tot voor kort...

Wat was het geval? David Sokol kocht enige tijd terug voor eigen rekening voor US $ 10 miljoen aandelen van het chemiebedrijf Lubrizol. Om dit bedrijf vervolgens nog geen week later bij Buffett persoonlijk aan te prijzen als interessante overnamekandidaat voor Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Buffett en Munger. Buffett was het met Sokol eens dat Lubrizol een mooie aanvulling voor Berkhire Hathaway was en snel werd dan ook een deal beklonken (Berkshire Hathaway kocht Lubrizol halverwege maart dit jaar voor US $ 9 miljard). Als gevolg van de overname zag Sokol de waarde van zijn persoonlijke belegging in Lubrizol met US $ 3 miljoen stijgen.

Sokol had echter 'vergeten' te melden aan Buffett dat hij juist voordien voor eigen rekening flink wat aandelen Lubrizol ingeslagen had. Voor Warren Buffett die ethisch handelen en een goede reputatie boven alles stelt een 'onbegrijpelijke en onvergefelijke' actie. De rol van Sokol is met deze misstap dan ook meteen uitgespeeld bij Berkshire Hathaway. Na de nodige kritische vragen over dit onderwerp gaat de aandeelhoudersvergadering over tot de orde van de dag...

Amerikaanse economie


Buffett is - zoals uit eerdere mediaoptredens ook al wel duidelijk werd - vrij positief over de recente economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten. "Vrijwel al onze bedrijven - uitgezonderd die gerelateerd aan de huizenmarkt - draaien kwartaal-op-kwartaal steeds beter." En voor de Berkshire-bedrijven gerelateerd aan de huizenmarkt (zoals een verffabrikant, een huizenbouwer en een fabrikant van vloerbedekking), ziet Buffett aan het einde van het jaar herstel intreden. En over de toekomst van Amerika is Buffett al evenmin somber: "Voor mij is het onbegrijpelijk hoe iemand niet positief kan zijn over de toekomst van dit land."

Over grondstoffen en goud


Buffett en zijn zakenpartner Munger blijken daarentegen wel vrij pessimistisch over grondstofbeleggingen. Zij zien het als volgt: "Je koopt grondstoffen en hoopt vervolgens maar dat iemand later bereid is je er meer voor te betalen." Volgens Buffett is het op wat langere termijn bezien veel slimmer om 'productieve assets' (assets die zelf waarde creŽren, zoals winstgevende bedrijven) te kopen in plaats van te speculeren in grondstoffen en goud.

Munger, die zoals gewoonlijk scherp is maar wel een stuk minder aan het woord is dan Warren Buffett, stelt dat een grondstof als goud feitelijk een nogal aparte soort investering is omdat de prijs ervan alleen omhoog gaat als de wereld naar de verdoemenis lijkt te gaan (de prijs van goud drijft vooral op angst). Verder bestaat er volgens Munger nog een andere categorie beleggers "die menen zichzelf te kunnen beschermen door het kopen van schilderijen of blikken soep." Iets wat Munger evenmin aanraadt.

Buffett merkt tenslotte op dat anders dan veel andere grondstoffen als zilver, olie of katoen een grondstof als goud eigenlijk geen enkel gebruiksnut heeft, terwijl er wel jaarlijks steeds meer van uit de grond gehaald wordt. "Op wat langere termijn kan dat eigenlijk geen goede belegging zijn."

Valuta


Ondanks Buffett's positieve visie op de toekomst van Amerika is hij duidelijk minder enthousiast over de dollar. Daarvan voorziet hij dat die gestaag minder waard wordt. "Net als vrijwel alle andere valuta ter wereld."

Belangrijk hierbij is te weten dat Buffett met het minder waard worden doelt op het afnemen van de koopkracht als gevolg van inflatie. Dus niet zozeer het minder waard worden van de dollar ten opzichte van andere valuta, zoals de euro. Over de euro laat Buffett zich - helaas - maar weinig uit. Wel stelt Buffett zijn valuta-posities vrijwel volledig afgebouwd te hebben. Afgelopen jaar verdiende Buffett er overigens nog ongeveer US $ 100 miljoen mee, een bedrag dat voor hem relatief gezien overigens nauwelijks het vermelden waard is.

Buffett geeft verder aan uit te kijken naar nieuwe overnamekandidaten. "Maar overnames van een paar honderd miljoen zijn voor ons eigenlijk te klein." Opmerkelijk is dat Buffett, zij het enigszins impliciet, aangeeft aandelen Berkshire Hathaway aan de goedkope kant te vinden. "Op de huidige beurskoers denk ik er niet aan om overnames met aandelen Berkshire te betalen." Met US $ 38 miljard aan cashreserves lijkt daar overigens ook niet bepaald veel noodzaak toe.

Na afloop van weer een inspirerende Berkshire-aandeelhoudersvergadering drinken we op het terras van het Hilton met bevriende investeerders en verslaggevers uit Nederland, BelgiŽ en Amerika nog een borrel ter afsluiting.

Tot slot nog aardig om te weten: met vele beleggers en fondsmanagers hebben we het afgelopen weekend de namen uitgewisseld van een flink aantal potentieel interessante aandelen. Aandelen die we na terugkomst in Nederland zelf stuk-voor-stuk eens grondig bestuderen om de meest kansrijke vervolgens te bespreken bij ValueSelections. Mocht u hier ook in geÔnteresseerd zijn, overweegt u dan om u ook bij ValueSelections aan te sluiten (of uw lidmaatschap vast met korting te verlengen!) door gebruik te maken van de speciale 50% 'Omaha-korting' waarvan u nu tijdelijk, vanwege onze trip naar Omaha, gebruik kunt maken.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieŽn van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter