30 oktober 2010, 19:09 | Hendrik Oude Nijhuis | 2486x gelezen

Is BP nu een koopje? - UPDATE

In ons bericht van 3 juli getiteld "Is BP nu een koopje?" stelden we de aandelen van oliemaatschappij BP op dat moment als een koopje te zien. Nu, zo'n vier maanden later, noteert het aandeel bijna 40% hoger. Is het nog altijd aantrekkelijk dit aandeel in portefeuille te houden?

Lek gedicht


Zoals u waarschijnlijk wel bekend is het olielek in de Golf van Mexico inmiddels gedicht. En het milieu aldaar is inmiddels herstellende. De milieuschade blijkt - gelukkig - een stuk minder groot dan door sommigen gevreesd.

Zonder de ramp te bagatelliseren willen we een en ander wel in perspectief zetten. Er mag dan veel olie weggelekt zijn, vergeten lijkt soms te worden dat de Golf van Mexico zelf ook enorm groot is. Ter illustratie: voor iedere 400.000 met water gevulde badkuipen geldt dat daarin vanwege de ramp 28 gram olie in beland is. En gram olie dus voor iedere 14.285 badkuipen. Om hiermee de verhoudingen enigszins in perspectief te zetten...

Schatting kosten


In ons eerdere bericht stelden we dat verschillende zakenbanken de kosten voor BP schatten tussen US $ 26 miljard (Bank of America) en US $ 37 miljard (Credit Suisse). Gemiddeld lijkt dit een redelijke schatting te zijn geweest. BP zelf gaat uit van een totale kostenpost van US $ 32,2 miljard.

Belangrijk is hierbij te weten dat deze kosten gedurende een periode van vele jaren voldaan zullen moeten worden. Financieel is dit voor BP dan ook niet echt een probleem. Zo genereerde BP enkel in het tweede kwartaal van dit jaar (vr de ramp dus) een operationele cashflow van US $ 8,9 miljard; dat was 31% hoger dan een jaar eerder. En alleen al voor de komende 12 maanden wordt weer een operationele winst voorzien van circa US $ 20 miljard.

Ook het lenen van geld is voor BP geen enkel probleem. Eerder deze maand gaf de onderneming voor US $ 3,5 miljard aan 5- en 10-jaars obligaties uit met rentes van respectievelijk 3,1 en 4,5%. Een aanbod dat door beleggers maar liefst drie keer overtekend werd.

BP Gulf of Mexico - Venice
BP Gulf of Mexico - BP p.l.c.

Waardering


Voor komend jaar wordt voor BP een winst voorzien van US $ 6 tot US $ 7 per aandeel. Zelf rekenen we hieronder met de gemiddelde schatting van US $ 6,5 en kijken vervolgens naar een tweetal scenario's. Een wat voorzichtiger scenario (8 keer de winst) en een wat optimistischer scenario (10 keer de winst). Daarmee komen we tot de volgende schattingen van de intrinsieke waarde (IW) van BP:

IW bij 8 keer de winst: US $ 52

IW bij 10 keer de winst: US $ 65

Ondanks de sterke koersstijgingen in de recente maanden noteert het aandeel BP nog slechts op een koersniveau van US $ 40,60 per aandeel. Voor beleggers lijkt er dan ook nog wel het een en ander in het vat te zitten. Begint u pas aan verkoop te denken bij een koersniveau van BP van minimaal US $ 50 per aandeel.Hendrik Oude Nijhuis MSc.   Over de auteur; Hendrik Oude Nijhuis MSc.
Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategien van 's werelds beste beleggers en is tevens oprichter van warrenbuffett.nl. Via deze website kunt u tijdelijk een gratis module aanvragen over de beleggingsstrategie van Warren Buffett.
 Deel dit artikel
(0)
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.


Binck Bank


Beoordeel artikel
Beoordeel dit artikel
 BaggerRedelijkPrimaGoedUitstekend
Er zijn nog geen beoordelingen.
Socialstock nieuwsbrief
Wekelijks op de hoogte blijven van de artikelen op Socialstock? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
        Volg Socialstock op Twitter!  volg Socialstock
op Twitter